Richtlijnen (in Dutch only)

Raamwerk Open Disclosure

Aan de hand van een nieuw ‘raamwerk’ rond open en transparante communicatie na een patiëntveiligheidsincident willen het Vlaams Patiënten- platform (VPP) en het Leuvens Instituut voor Gezondheidszorgbeleid (LIGB KU Leuven) handvaten aanbieden hoe je een open disclosure-gesprek over patiëntveiligheidsincidenten en de uitwerking van bijhorende procedures kan stimuleren.

Het raamwerk kan u hier terug vinden.

Het avondseminarie over “Op weg naar Open Disclosure” kan u hier opnieuw bekijken.

Richtlijn Omgaan met Ernstige Klinische Incidenten

Op 9 oktober 2013 werd tijdens een avondseminarie in Leuven een richtlijn voorgesteld voor het omgaan met ernstige klinische incidenten in de gezondheidszorg. Deze richtlijn is gebaseerd op het witboek “Respectful Management of Serious Clinical Adverse Events” van het Institute of Healthcare Improvement en het “Three-tiered Model for Second Victim Support” van Susan Scott. Deze bronnen werden vertaald naar het Nederlands en in een Vlaamse context geplaatst door een team van experten. Het doel is om gezondheidszorgorganisaties te motiveren en te helpen een aanpak te voorzien voor het omgaan met ernstige klinische incidenten nog vòòr men het nodig heeft, en deze te integreren in de huidige cultuur van kwaliteit en patiëntveiligheid.

U kan deze richtlijn en de bijhorende presentatie opvragen bij Prof. dr. Kris Vanhaecht, via kris.vanhaecht@kuleuven.be.

De richtlijn werd vertaald naar het Nederlands en in een Vlaamse context geplaatst door (v.l.n.r.) Kris Vanhaecht (KU Leuven ),Vera De Troyer (ICURO / ZORGNET Vlaanderen), Eva Van Gerven (KU Leuven), Thijs Nelis (Jessa Ziekenhuis), Lieven Vanlangenaeker (OPZC Rekem) en Luc Van Bauwel (GZA).